انواع پسماند خشک چیست؟
در این مقاله میخوانید
انسان در هر پیشه و در هر مرحله از زندگی خود، عامل بوجود آورنده زبالههای گوناگون است. از زبالههای خانگی گرفته تا زبالههای عفونی بیمارستانی و یا زبالههای ساختمانی. این زبالهها در صورت عدم مدیریت، زیانهای غیر قابل جبرانی را برای انسان و طبیعت به ارمغان میآورند. در همین راستا، مقوله تفکیک زباله از اهمیت فراوانی برخوردار میشود. این عمل که در اولین مرحله، از خانهها آغاز میگردد، تنها نیازمند آگاهی در جهت شناخت انواع پسماند برای تفکیک صحیح آنهاست. در ادامه این مقاله، قرار است به سوال انواع پسماند خشک چیست پاسخ دهیم.
پسماند چیست؟
در اصطلاح اولیه، پسماند یا زباله، هر چیزی است که شما تصمیم می گیرید یا مجبور به دور ریختن آن هستید. زباله ها مواد ناخواسته یا غیرقابل استفاده هستند و به ضایعات هر ماده ای گفته میشود که پس از استفاده اولیه دور ریخته خواهد شد یا بی ارزش، معیوب و بیفایده است. پسماندها بصورت کلی به دو دسته پسماند تر و پسماند خشک تقسیم میشوند.
پسماند تر: ضایعات مرطوب که به پسماندهای آلی معروف هستند که در یک خانه یا غذاخوری تولید میشوند و به دلیل رطوبت وزن زیادی دارد. این نوع از پسماندها قابل بازیافت نیستند.
پسماند خشک: شامل مواردی مانند کاغذ، شیشه، پلاستیک، مقوا، فوم، لاستیک، فلز، مواد بسته بندی مواد غذایی و غیره است. حتی کارتنها و بستههای شیر جزو پسماند خشک به حساب میآیند. شما باید اطمینان حاصل کنید که هر زباله خشکی را که دور میاندازید، واقعاً خشک است. فقط چند ثانیه طول می کشد تا بقایای شیر و مواد غذایی را از روی پسماند خشک بزدایید. برای چیزهایی مانند جعبه مقوایی پیتزا که نمیتوانید آنها را بشویید، از یک پارچه مرطوب برای پاک کردن و تمیز کردن استفاده کنید. اگر این کار را نکنید، بوی بد میدهد و حشرات را جذب می کند و به راحتی قابل بازیافت نیست. این عادتی است که فرد باید آن را پرورش دهد. ممکن است در ابتدا دشوار و آزاردهنده به نظر برسد اما بعد از مدتی به طور طبیعی به سراغ شما میآید.
زباله های خشک قابل بازیافت هستند اما در صورت آلوده یا کثیف شدن رد میشوند. پسماندهای تر برای کمپوست استفاده میشود. تفکیک پسماندهای تر و خشک مهم است زیرا زباله های خشک برای بازیافت نباید آلودگی داشته باشند.
پسماندهای خشک به چند دسته تقسیم میشوند؟
برای پاسخ به سوال انواع پسماند خشک چیست، باید بگوییم که پسماند خشک را بطور کلی میتوان به شش گروه عمده تفکیک کرد:
- کاغذ: این نوع پسماند به کاغذ یا مشتقات کاغذی اطلاق می شود که قبل از استفاده توسط مصرف کننده دور انداخته شده است. این نوع از پسماند میتواند شامل مجلات یا روزنامهها، مقواها، جعبههای مقوایی و هر چیز کاغذی دور ریختنی باشند. اکثریت قریب به اتفاق کاغذها قابل بازیافت هستند.
- پلاستیک: این نوع پسماند که جزو آن دسته پسماندهایی است که مدت زمانی بسیار طولانی میتواند در طبیعت باقی بماند و یک خطر جدی برای محیط زیست است، شامل موارد دور ریختنی پلاستیکی از جمله بطریها، بسته بندی پلاستیکی مواد غذایی، کیسههای پلاستیکی و موارد اینچنینی است. جا دارد بگوییم که باید در تفکیک این نوع از پسماند بسیار کوشا باشیم.
- فلزات: پسماند فلزی به معنای مواد فلزی آهنی و غیرآهنی است، از جمله ورق فلز، سقف، میلگرد، لوله، قاب پنجره، درب، سیم، کابل، نرده، قاب دوچرخه. ، قطعات بدنه خودرو، ماشین آلات، سطل زباله، مبلمان فلزی، رینگ لاستیک و … جزو ضایعات فلزی به حساب میآیند.
- شیشه: شیشه از آن دسته پسماندهایی است که صد درصد قابل بازیافت است و بنابراین جداسازی آن از سایر زبالهها بسیار مهم است. پسماندهای شیشهای به بسته بندیهای شیشهای، بطریهای شیشهای، بطری عطر و هر نوع شیشه دور ریختنی اشاره دارد.
- الکترونیکی: پسماندهای الکترونیکی، وسایل الکتریکی یا الکترونیکی دور ریخته شده را توصیف میکند. وسایل الکترونیکی شامل آن دستهای هستند که برای نوسازی، استفاده مجدد، فروش مجدد، از طریق بازیافت مواد نجات مییابند.
- پسماند پارچه و منسوجات: به لباس یا پارچههای دور ریختنی و زباله های نساجی اطلاق میشود. پسماندهای نساجی موادی هستند که در طول فرآیند تولید دور ریخته میشوند. این ضایعات میتوانند در هر مرحله از توسعه محصول، از ریسندگی، بافندگی، رنگرزی، تکمیل و حتی پس از ساخت تولید شوند.
سامانه جمع آوری پسماند خشک
در راستای آسانسازی تفکیک زباله و فرهنگ سازی، یک سامانه تحت عنوان سامانه جمع آوری پسماند خشک طراحی شده که تمامی مشکلاتی که ممکن است شهروندان در راستای تفکیک با آن مواجه شوند از جمله: از دست دادن ماشینهای جمع آوری زباله خشک، دور بودن جایگاههای تحویل پسماند خشک، و یا عدم تعبیه سطلهای مخصوص زباله های خشک را برطرف میسازند. با استفاده از سامانه هوشمند مدیریت پسماند، شهروندان قادر خواهند بود تا در زمان دلخواه خود، پسماندهایشان را جلوی درب خانه تحویل دهند. جمع آوری پسماند خشک در محل نه تنها باعث صرفه جویی در زمان میشود، بلکه با آسان نمودن کار و القای حس رضایت، شهروندان را بیش از پیش به تفکیک زباله تشویق میکند.
سخن پایانی
در دیگر کشورها مقوله تفکیک زباله بصورت بنیادی در جامعه فرهنگ سازی شده و تمامی خانوارها بصورت جدی به این اصل چایبند هستند و در حفظ محیط زیست خود کوشا. در کشور ما، هنوز آنجور که باید این مسئله فرهنگ سازی نشده و عدم انجام این عمل، آسیبهای جبران ناپذیری را برای محیط زیست و همچنین محیط زندگی خود به ارمغان آورده است. چه خوب است که ما، تفکیک زباله را از همین امروز شروع کنیم تا این حرکت، به فرهنگی همهگیر در جامعه امروز تبدیل شود و گامی مهم در راستای حفظ محیط زیست و همچنین حفظ محیط زندگی خود برداشته باشیم.